TUOTANTO

81 % tuotannostamme on Virossa omilla tehtaillamme, jotka sijaitsevat Viljandissa ja Võrussa. Vierailemme niillä useita kertoja vuodessa tarkkailemassa laatua ja työolosuhteita. Noudatamme tehtaillamme Viron lainsäädännön mukaisia sosiaalisen vastuullisuuden ja työturvallisuuden periaatteita, joita valvomme muun muassa kuukausittaisen raportointimenetelmämme avulla. Tehtaidemme tuotannonohjaus ja logistiikka hoidetaan kotipaikkakunnallamme Lammilla eli sähköisesti Suomesta käsin. Tuotekehitystiimimme laatii ohjeet laadun varmistamiseksi, ja olemme päivittäin yhteydessä tehtaidemme työnjohdon kanssa.

Osa tuotteistamme vaatii erikoisosaamista, materiaalivirtoja ja konekantaa, joihin omilla tehtaillamme ei ole resursseja, joten 19 % tuotannostamme tulee muualta: 9 % Turkista, 6 % Kiinasta, 2 % Intiasta, 1 % Sri Lankasta ja 1 % Suomesta. Esimerkiksi pieni osa farkuistamme valmistetaan Turkissa, koska siellä sijaitsevat materiaalintoimittajat ja viimeistelypesulat ovat innovatiivisuuden ja kestävän kehityksen edelläkävijöitä. Lisäksi on logistisesti ekologista ommella tuotteet samassa paikassa, jossa ne viimeistellään.

Koska olemme osittain riippuvaisia muista toimijoista, tavoitteemme on perehtyä hyvin yhteistyökumppaneidemme luotettavuuteen. Omilla tehtaillamme pystymme valvomaan eettisten aspektien toteutumista hyvin. Ulkopuolelta ostamastammekin tuotannosta meillä on paljon tietoa; varmistuaksemme perusteellisesti erityisesti eettisyyden todentumisesta tarvitsemme sitä kuitenkin lisää. Teemme jo nyt ulkopuolisten tuotantopaikkojemme kanssa tiivistä tiimityötä ja vierailemme vuosittain jokaisella tehtaalla, jossa tuotteitamme valmistetaan. Meille vastuullisuustyö on pitkäjänteistä kehittämistä, jossa haluamme haastaa itseämme tulevaisuudessa entistä enemmän. Emme ole täydellisiä, vaan meillä on vielä paljon tehtävää, joten työmme aiheen kanssa jatkuu.

TEHTAAT JA YHTEISTYÖYRITYKSET

Viron Viljandin tehtaassamme on leikkaamo, ompelimo ja viimeistelyosasto, joissa toimii yhteensä 14 työntekijää. Võrussa osaajia on 11; he työskentelevät ompelijoina ja viimeistelijöinä. Molempien toimipisteidemme koko henkilöstö on naisoletettuja. Tehtaillamme on virolainen työnjohto ja toimitusjohtaja.

Työaikamme Virossa on kahdeksan tuntia päivässä. Palkkauksemme noudattelee paikallisen vaateteollisuuden keskitasoa; maksamme tekijöillemme urakkaperiaatteella. Vaatteemme valmistetaan solutuotantona, jossa 2–3 hengen ryhmä ompelee tuotteemme alusta loppuun. Pienessä joukossa laadunvalmistus tehostuu ja kokonaisuuksien hallinta helpottuu. Sekä Võrun että Viljandin tehtaillamme on työntekijöitämme edustava ja heidän oikeuksiaan ajava koulutettu työympäristökomissaari sekä työnantajapuolemme asiantuntija.

Alta löydät lisätietoa molemmista tehtaistamme sekä kaikista yhteistyökumppaneistamme. Prosenttiluku tuotantomaan perässä kertoo sen osuuden koko valikoimastamme. Tehtailla on luetellut sertifikaatit; ne eivät kuitenkaan koske vielä kaikkia tuotteitamme.

Voglian tehdas Viljandissa.

Voglian tehdas Võrussa.

Viro, 81%

Voglia Eesti, Viljandi
Tuoteryhmät: housut, puserot, hameet, mekot, jakut ja takit 
Toiminnassa vuodesta: 2007 

Voglia Eesti, Võru
Tuoteryhmät: housut, puserot, hameet, mekot, jakut ja takit 
Toiminnassa vuodesta: 1999 

   

Turkki, 9%

Kivanc Textile, Istanbul
Tuoteryhmät: farkut ja farkkutakit 
Sertifikaatit ja standardit: SMETA-auditoitu,
GOTS, RCS,
Öko-Tex 100 * 
Yhteistyö vuodesta: 2018
www.kivancdenim.com


Joy Textiles, Izmir
Tuoteryhmät: farkut 
Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI * 
Yhteistyö vuodesta: 2011 
joytekstil.com.tr 

Kiina, 6%

Benswell (JX) Knitting & Garment Co., Guangdong
Benswell (DG) Knitting Factory, Guangdong
 
Tuoteryhmät: neuleet 
Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI, Öko-Tex ja
mulesing-vapaa villa * 
Yhteistyö vuodesta: 2015 
benswell.com

Lasessor
Tuoteryhmät: asusteet 
Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI ja SMETA * 
Yhteistyö vuodesta: 2015 
lasessor.com 
Lisätiedot: suomalainen yhteistyökumppani, joka
valmistaa tuotteita Kiinassa
 

Intia, 2%

Lasessor
Tuoteryhmät: asusteet 
Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI ja SMETA * 
Yhteistyö vuodesta: 2015 
lasessor.com 
Lisätiedot: suomalainen yhteistyökumppani, joka
valmistaa tuotteita
Intiassa 

Sri Lanka, 1%

Eskimo, Negombo
Tuoteryhmät: asusteet 
Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI, Öko-Tex * 
Yhteistyö vuodesta: 2019 
eskimofashion.com

Suomi, 1%

Topknit Oy, Siikainen
Tuoteryhmät: neuleet ja asusteet 
Yhteistyö vuodesta: 2019 
topknit.fi

*

GOTS eli Global Organic Textile Standard on johtava tekstiilien prosessointistandardi luomukuiduille. Se sisältää ekologiset ja sosiaaliset kriteerit sekä riippumattoman sertifioinnin koko tekstiilituotantoketjulle. Standardi määrittelee kansainvälisesti tunnustetut vaatimukset, jotka varmistavat tekstiilien luomustatuksen raaka-aineiden sadonkorjuusta lopputuotteen kuluttajalle asti.  

Öko-Tex Standard 100 on kansainvälinen sertifikaatti, joka kertoo tuotteen käyttäjäturvallisuudesta. Standardin mukainen tuote on pH-tasoltaan ihoystävällinen, tutkitusti haitta-aineeton sekä väriaineiltaan myrkytön. 

Amfori BSCI eli Business Social Compliance Initiative on auditointiyhteistyömalli, jonka toimintaperiaatteita ovat järjestäytymis- ja neuvotteluoikeus, ympäristönsuojelu ja vastuulliset kauppatavat, kohtuulliset työajat, oikeudenmukainen korvaus, työterveys ja -turvallisuus, nuorten työntekijöiden erityissuojelu sekä lapsityön, epävakaiden työsuhteiden, pakkotyön ja syrjinnän kielto.  

SMETA eli Sedex Members Ethical Trade Audit on Sedexin vastuullisuusauditointi. Sedex on yhteistyöjärjestö, joka ylläpitää tietokantaa toimittaja- eli SMETA-auditoinneista. SMETA-auditointi voidaan tehdä joko suppeana (2-Pillar) tai laajana (4-Pillar). Systeemin perustana ovat Ethical Trade Initiative (ETI) Base Code -vaatimukset eli kansainvälisten työntekijäjärjestöjen laatimat yhdeksän periaatetta: työntekijöiden oikeus vapaaseen ammattiyhdistystoimintaan, turvalliset ja terveelliset työolosuhteet, perustarpeisiin riittävä palkka, ylityökäytäntöjen kohtuullisuus, työsopimusten laillisuus sekä lapsityövoiman käytön, pakkotyön, ahdistelun ja syrjinnän ehkäisy. Lisäksi järjestö arvioi ja seuraa laittoman siirtolaistyövoiman käyttöä ja etätöiden työolojen tasoa sekä paikallisen ja kansainvälisen ympäristölainsäädännön vaatimusten täyttymistä.

Mulesing-vapaa villa on villaa, jonka tuotantoprosessiin ei kuulu mulesing-toimenpidettä. Mulesing tarkoittaa ylimääräisen ihon poistamista lampaan peräaukon ympäriltä, jotta loiseläimet eivät pääsisi munimaan alueelle ja aiheuttamaan infektioita. Sekä leikkaus että sen aiheuttama arpi ovat eläimelle kivuliaita, minkä vuoksi mulesing on monessa maassa kielletty. Korkein vastuullisuussertifikaatti mulesing-vapaalle merinovillalle on ZQ-standardi.

RCS eli Recycled Claim Standard on kierrätettyjen materiaalien standardi, jonka avulla saadaan selville kierrätetyn raaka-aineen alkuperä ja määrä lopputuotteessa.