TUOTANTO

Vuonna 2020 72 % tuotannostamme valmistettiin Virossa omilla tehtaillamme, jotka sijaitsevat Viljandissa ja Võrussa. Vierailemme niillä useita kertoja vuodessa tarkkailemassa laatua ja työolosuhteita. Noudatamme tehtaillamme Viron lainsäädännön mukaisia sosiaalisen vastuullisuuden ja työturvallisuuden periaatteita, joita valvomme muun muassa kuukausittaisen raportointimenetelmämme avulla. Tehtaidemme tuotannonohjaus ja logistiikka hoidetaan kotipaikkakunnallamme Lammilla eli sähköisesti Suomesta käsin. Tuotekehitystiimimme laatii ohjeet laadun varmistamiseksi, ja olemme päivittäin yhteydessä tehtaidemme työnjohdon kanssa.

Osa tuotteistamme vaatii erikoisosaamista, materiaalivirtoja ja konekantaa, joihin omilla tehtaillamme ei ole resursseja, joten 28 % tuotannostamme tuli muualta: 9 % Kiinasta, 7 % Saksasta, 5 % Turkista, 2 % Suomesta, 2 % Intiasta, 1 % Liettuasta, 1 % Italiasta, 0,3 % Virosta ja 0,1 % Puolasta. Esimerkiksi pieni osa farkuistamme valmistetaan Turkissa, koska siellä sijaitsevat materiaalintoimittajat ja viimeistelypesulat ovat innovatiivisuuden ja kestävän kehityksen edelläkävijöitä. Lisäksi on logistisesti ekologista ommella tuotteet samassa paikassa, jossa ne viimeistellään.

Koska olemme osittain riippuvaisia muista toimijoista, tavoitteemme on perehtyä hyvin yhteistyökumppaneidemme luotettavuuteen. Omilla tehtaillamme pystymme valvomaan eettisten aspektien toteutumista hyvin. Ulkopuolelta ostamastammekin tuotannosta meillä on paljon tietoa; varmistuaksemme perusteellisesti erityisesti eettisyyden todentumisesta tarvitsemme sitä kuitenkin lisää. Teemme jo nyt ulkopuolisten tuotantopaikkojemme kanssa tiivistä tiimityötä ja vierailemme vuosittain jokaisella tehtaalla, jossa tuotteitamme valmistetaan. Meille vastuullisuustyö on pitkäjänteistä kehittämistä, jossa haluamme haastaa itseämme tulevaisuudessa entistä enemmän. Emme ole täydellisiä, vaan meillä on vielä paljon tehtävää, joten työmme aiheen kanssa jatkuu.

TEHTAAT JA YHTEISTYÖYRITYKSET

Viron Viljandin tehtaassamme on leikkaamo, ompelimo ja viimeistelyosasto, joissa vuonna 2020 toimi yhteensä 16 työntekijää. Võrussa osaajia oli 10; he työskentelivät ompelijoina ja viimeistelijöinä. Molempien toimipisteidemme koko henkilöstö on naisoletettuja. Tehtaillamme on virolainen työnjohto ja edellä mainittujen lisäksi kirjanpitäjä sekä toimitusjohtaja.

Työaikamme Virossa on kahdeksan tuntia päivässä. Palkkauksemme noudattelee paikallisen vaateteollisuuden keskitasoa; maksamme tekijöillemme urakkaperiaatteella. Vaatteemme valmistetaan solutuotantona, jossa 2–3 hengen ryhmä ompelee tuotteemme alusta loppuun. Pienessä joukossa laadunvalmistus tehostuu ja kokonaisuuksien hallinta helpottuu. Sekä Võrun että Viljandin tehtaillamme on työntekijöitämme edustava ja heidän oikeuksiaan ajava koulutettu työympäristökomissaari sekä työnantajapuolemme asiantuntija.

Alta löydät lisätietoa molemmista tehtaistamme sekä kaikista yhteistyökumppaneistamme. Prosenttiluku tuotantomaan perässä kertoo sen osuuden koko valikoimastamme. Tehtailla on luetellut sertifikaatit; ne eivät kuitenkaan koske vielä kaikkia tuotteitamme.

Voglian tehdas Viljandissa.

Voglian tehdas Võrussa.

Viro, 72 %

Voglia Eesti OÜ, Viljandi

Posti 16
EE 71020 VILJANDI


Tuoteryhmät: housut, puserot, hameet, mekot, jakut ja takit
 
Toiminnassa vuodesta: 2007 

Voglia Eesti OÜ, Võru

Liiva 11B
EE 65609 VÕRU
 
Tuoteryhmät: housut, puserot, hameet, mekot, jakut ja takit 
Toiminnassa vuodesta: 1999 

Kiina, 9 %

KOWA (Shanghai) COMPANY, LTD

Shanghai Donglong Feather
Manufacture Co.
Ltd. No. 3 Branch

Tuoteryhmä: takit
Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI, materiaali: RCS, OEKO-TEX®
Yhteistyö vuodesta: 2020

AMADEO OÜ

Peterburi tee 2f
11415 Tallinn

Tehtaat:
Benswell (JX) Knitting & Garment Co., Guangdong
Benswell (DG) Knitting Factory, Guangdong

Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI, materiaalit: OEKO-TEX® ja mulesing-vapaa villa
www.benswell.com
Yhteistyö vuodesta: 2015

LASESSOR

Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI ja SMETA *
Lisätiedot: suomalainen yhteistyökumppani, joka valmistaa tuotteita Kiinassa
www.lasessor.com
Yhteistyö vuodesta: 2015

Saksa, 7 %

HERO TEXTIL AG

Sulzbrunnenstrase 21
74564 Crailheim

Tuoteryhmä: kasvomaskit
www.hero-textil.de
Yhteistyö vuodesta: 2020

Turkki, 5 %

JOY TEKSTIL San. ve Tic. Ltd. Sti.

1587/1 Sokak No:2/G
Cinarli, IZMIR

Tuoteryhmä: farkut
Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI, materiaalit: OEKO-TEX®
www.joytekstil.com.tr
Yhteistyö vuodesta: 2011

Kivanc Tekstil Konfeksiyon Sanayi ve Dis Ticaret Ltd. Sti.

Cebeci Caddesi Nr: 179 Kucukkoy
Gaziosmanpasa, Istanbul

Tuoteryhmä: farkut
Sertifikaatit ja standardit: SMETA-auditoitu, GOTS, RCS, OEKO-TEX® 100, ISO9001, ISO 27001
Yhteistyö vuodesta: 2018

Suomi, 2 %

TOPKNIT OY

Kankaanpääntie 10
29810 Siikainen

Tuoteryhmä: neuleet
Sertifikaatit ja standardit: avainlippu, materiaali: mulesing free
www.topknit.fi
Yhteistyö vuodesta: 2019

SUKKAMESTARIT

Sukkamestareiden kotimainen sukkatehdas sijaitsee Ylöjärvellä, Tampereen kupeessa.
Sukkamestarit Oy
Kuukuja 2–4
33420 Tampere

Tuoteryhmä: sukat
Sertifikaatit ja standardit: Nativa merinovilla, täysin jäljitettävä (lampaaseen asti) ja avainlippu
www.sukkamestarit.fi
Yhteistyö vuodesta: 2020

SIDOSTE OY

Hallilantie 29
33820 Tampere

Tuoteryhmä: sukat
Sertifikaatit ja standardit: OEKO-TEX® 100 ja avainlippu
www.sidoste.fi
Yhteistyö vuodesta: 2020

Intia, 2 %

THE MOM AND DAUGHTERS COMPANY

House no 800, sector 9
Gurgaon
122001 Haryana

Tuoteryhmä: huivit
Sertifikaatit ja standardit: Amfori BSCI, materiaali: mulesing free
www.mom-daughters.com
Yhteistyö vuodesta: 2020

Liettua, 1 %

GARLITA

JSC „Garlita“
Stadiono 2, Rinkunu k., Garliavos apl.sen. Kauno raj. LT-53280

Tuoteryhmä: neuleet
Sertifikaatit ja standardit: EMAS, ISO 9001 and ISO 14001 (http://www.garlita.lt/about-us/), materiaali: mulesing free
www.garlita.lt
Yhteistyö vuodesta: 2020

Italia, 1 %

MANIFATTURA BIG SRL

VIA LOMBARDA 72
59015 Comeana (PO)

Tuoteryhmä: neuleet
Sertifikaatit ja standardit: materiaali: mulesing free
Yhteistyö vuodesta: 2020

Viro, 0,3 %

WOOLISH

Suur-Kaare 35a
71013 Viljandi
ESTONIA

Tuoteryhmä: neuleet
Sertifikaatit ja standardit: materiaali: mulesing free
Yhteistyö vuodesta: 2020

*

GOTS eli Global Organic Textile Standard on johtava tekstiilien prosessointistandardi luomukuiduille. Se sisältää ekologiset ja sosiaaliset kriteerit sekä riippumattoman sertifioinnin koko tekstiilituotantoketjulle. Standardi määrittelee kansainvälisesti tunnustetut vaatimukset, jotka varmistavat tekstiilien luomustatuksen raaka-aineiden sadonkorjuusta lopputuotteen kuluttajalle asti.  

Öko-Tex Standard 100 on kansainvälinen sertifikaatti, joka kertoo tuotteen käyttäjäturvallisuudesta. Standardin mukainen tuote on pH-tasoltaan ihoystävällinen, tutkitusti haitta-aineeton sekä väriaineiltaan myrkytön. 

Amfori BSCI eli Business Social Compliance Initiative on auditointiyhteistyömalli, jonka toimintaperiaatteita ovat järjestäytymis- ja neuvotteluoikeus, ympäristönsuojelu ja vastuulliset kauppatavat, kohtuulliset työajat, oikeudenmukainen korvaus, työterveys ja -turvallisuus, nuorten työntekijöiden erityissuojelu sekä lapsityön, epävakaiden työsuhteiden, pakkotyön ja syrjinnän kielto.  

SMETA eli Sedex Members Ethical Trade Audit on Sedexin vastuullisuusauditointi. Sedex on yhteistyöjärjestö, joka ylläpitää tietokantaa toimittaja- eli SMETA-auditoinneista. SMETA-auditointi voidaan tehdä joko suppeana (2-Pillar) tai laajana (4-Pillar). Systeemin perustana ovat Ethical Trade Initiative (ETI) Base Code -vaatimukset eli kansainvälisten työntekijäjärjestöjen laatimat yhdeksän periaatetta: työntekijöiden oikeus vapaaseen ammattiyhdistystoimintaan, turvalliset ja terveelliset työolosuhteet, perustarpeisiin riittävä palkka, ylityökäytäntöjen kohtuullisuus, työsopimusten laillisuus sekä lapsityövoiman käytön, pakkotyön, ahdistelun ja syrjinnän ehkäisy. Lisäksi järjestö arvioi ja seuraa laittoman siirtolaistyövoiman käyttöä ja etätöiden työolojen tasoa sekä paikallisen ja kansainvälisen ympäristölainsäädännön vaatimusten täyttymistä.

Mulesing-vapaa villa on villaa, jonka tuotantoprosessiin ei kuulu mulesing-toimenpidettä. Mulesing tarkoittaa ylimääräisen ihon poistamista lampaan peräaukon ympäriltä, jotta loiseläimet eivät pääsisi munimaan alueelle ja aiheuttamaan infektioita. Sekä leikkaus että sen aiheuttama arpi ovat eläimelle kivuliaita, minkä vuoksi mulesing on monessa maassa kielletty. Korkein vastuullisuussertifikaatti mulesing-vapaalle merinovillalle on ZQ-standardi.

RCS eli Recycled Claim Standard on kierrätettyjen materiaalien standardi, jonka avulla saadaan selville kierrätetyn raaka-aineen alkuperä ja määrä lopputuotteessa.