MATERIAALIT

Kaikki käyttämämme materiaalit valitaan huolellisesti. Tuotekehityksemme ja tuotantomme keskeisiä tavoitteita on etsiä ja käyttää materiaaleja, jotka pysyvät helposti hyvässä kunnossa. Pyrimme valmistamaan tuotteita, joita ei tarvitse pestä turhan usein ja jotka säilyvät oikein hoidettuina kauniina ja käyttökelpoisina pitkään.   

Suosimme Voglian tuotannossa luonnon- ja kierrätysmateriaaleja. Kaikki materiaalimme eivät valitettavasti vielä ole ekologisia, mutta päämäärämme on lisätä niiden osuutta valikoimastamme systemaattisesti. 

VOGLIAN VASTUULLISET MATERIAALIT

LENZING™ ECOVERO™ on itävaltalaisen Lenzing-yrityksen kehittämä aiempaa ympäristöystävällisempi viskoosi, jonka tuotannon hiilidioksidipäästöt ja vedenkulutus ovat jopa 50 % pienemmät kuin tavallisen viskoosin. LENZING™ ECOVERO™ -materiaalin raaka-aineena käytetään ainoastaan kestävästi hoidetuista ja tuotantopaikkojen lähellä sijaitsevista metsistä peräisin olevaa FSC- tai PEFC-sertifioitua puuta. Lisätietoa materiaalista löydät osoitteesta www.ecovero.com. 

TENCEL™ Lyocell on itävaltalaisen Lenzing-yrityksen selluloosasta valmistama muuntokuitu. Materiaalin raaka-aineena käytettävä selluloosa on peräisin FSC- tai PEFC-sertifioiduista ja vastuullisesti hoidetuista metsistä. TENCEL™ Lyocell -kuitu valmistetaan energiatehokkaasti suljetussa kierrossa, jossa 99 % kehruussa käytetyistä liuottimista ja vedestä saadaan talteen uudelleenkäytettäväksi. Lopputuote on ominaisuuksiltaan viskoosin kaltainen, mutta sen tuotantoprosessi on ympäristöystävällisempi eikä sisällä viskoosin tuotannossa käytettyä haitallista rikkihiiltä. Lisätietoa materiaalista löydät osoitteesta www.tencel.com. 

Luomupuuvilla tuotetaan luonnon monimuotoisuutta ja maaperän hedelmällisyyttä kunnioittaen ja ylläpitäen. Sen viljelyssä ei käytetä haitallisia keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita, joten se on turvallinen valinta niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Niin sanotun tavallisen puuvillan viljelyyn käytetään paljon haitallisia kemikaaleja, jotka ovat vaarallisia sekä puuvillapelloilla työskenteleville ihmisille että lopputuotteiden käyttäjille. Lisäksi nuo kemikaalit saastuttavat viljelyksiä ympäröivää luontoa vesistöineen. Vedenkäytössä luomulaadun tuotanto ei kuitenkaan eroa tavallisesta puuvillasta; molempien viljely vaatii yhtä paljon vettä. Voglian käyttämä luomupuuvilla on GOTS- ja Ökö-Tex 100 -sertifioitua. * 

Kierrätyspolyesteri valmistetaan käytetystä muovista. Sen tuotannossa hyödynnetään esimerkiksi kierrätyspulloja, teollisuuden leikkuujätteitä, käytettyjä polyesterivaatteita ja meristä kerättyä muoviroskaa. Voglian kierrätyspolyesteri on tehty PET-pulloista. PET tarkoittaa muovityyppiä nimeltään polyetyleenitereftalaatti. Polyesterin kemiallinen kierrättäminen ei heikennä tekokuidun laatua, vaan tuotettu materiaali on uudenveroinen. Neitseellinen eli niin sanotusti tavallinen polyesteri valmistetaan maaöljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Kierrätetyn polyesterin käyttö vähentää rajallisten luonnonvarojemme kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvita. Kierrätyspolyesterin tuottaminen vaatii tavalliseen polyesteriin verrattuna myös vähemmän vettä ja kemikaaleja. 

Pellava on luja ja kestävä runkokuitu, jonka tuotannon päästöt ovat noin 50 % pienemmät kuin puuvillan. Sen viljelyssä käytetään lisäksi huomattavasti vähemmän vettä ja torjunta-aineita. Pellavan osuus Voglian materiaalivalikoimasta on kasvanut selkeästi viime vuosina. 

Refibra™ on itävaltalaisen Lenzing-yrityksen kehittämä kierrätysteknologia, jossa raaka-aineena käytetään vaateteollisuuden leikkuujätettä. Itse kuitu valmistetaan samaan tapaan kuin TENCEL™ Lyocell. Voglia käyttää mallistossaan Suomessa kudottua Remium-neulosta, joka sisältää 38 % Refibra-kuitua. Leikkuujätteiden lisäksi materiaalissa hyödynnetään muita raaka-aineita kestävän ja laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Refibra tuo neulossekoitteeseen pehmeyttä, kiiltoa ja laskeutuvuutta. Lisätietoa materiaalista löydät osoitteesta www.tencel.com/refibra. 

KEMIKAALIT

Voglia ja sen kangastoimittajat ovat sitoutuneet noudattamaan REACH-asetusta (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals). Se on Euroopan unionin antama ohjeistus haitallisten kemikaalien käytöstä rajoituksineen ja valvontatoimineen. Terveyden- ja ympäristönsuojelun varmistaminen ja vaihtoehtoisten menetelmien kehittämisen edistäminen on asetuksen tärkeimpiä tavoitteita.

Osa materiaaleistamme on myös Öko-Tex-tuoteturvallisuusstandardoituja, mikä takaa, ettei lopputuotteessa ole haitta-aineiksi luokiteltavia kemikaaleja yli sallittujen rajojen. * 

MIKROMUOVIT

Toistaiseksi käytämme joissain tuotteissamme polyesteria sen funktionaalisten laatuun ja kestävyyteen liittyvien ominaisuuksien takia. Vaikka osa polyesteristamme on kierrätettyä, tiedostamme sen vastuullisen ongelmallisuuden. Polyesterista irtoaa ympäristöön mikromuovia, erityisesti pesun aikana. 

Suosittelemme, että kaikki synteettisistä materiaaleista valmistetut vaatteet merkistä riippumatta pestään pesupussissa, joka on tarkoitettu estämään mikromuovin kulkeutuminen veden mukana luontoomme. Tällaisia pusseja valmistaa esimerkiksi Guppyfriend.

*  

GOTS eli Global Organic Textile Standard on johtava tekstiilien prosessointistandardi luomukuiduille. Se sisältää ekologiset ja sosiaaliset kriteerit sekä riippumattoman sertifioinnin koko tekstiilituotantoketjulle. Standardi määrittelee kansainvälisesti tunnustetut vaatimukset, jotka varmistavat tekstiilien luomustatuksen raaka-aineiden sadonkorjuusta lopputuotteen kuluttajalle asti.   

Öko-Tex Standard 100 on kansainvälinen sertifikaatti, joka kertoo tuotteen käyttäjäturvallisuudesta. Standardin mukainen tuote on pH-tasoltaan ihoystävällinen, tutkitusti haitta-aineeton sekä väriaineiltaan myrkytön.