Kaikki käyttämämme materiaalit valitaan huolellisesti. Tuotekehityksemme ja tuotantomme keskeisiä tavoitteita on etsiä ja käyttää materiaaleja, jotka pysyvät helposti hyvässä kunnossa. Pyrimme valmistamaan tuotteita, joita ei tarvitse pestä turhan usein ja jotka säilyvät oikein hoidettuina kauniina ja käyttökelpoisina pitkään.
Suosimme Voglian tuotannossa luonnon- ja kierrätysmateriaaleja. Kaikki materiaalimme eivät valitettavasti vielä ole ekologisia, mutta päämäärämme on lisätä niiden osuutta valikoimastamme systemaattisesti. Tällä hetkellä mallistostamme löytyy muun muassa alla listattuja materiaaleja.

LENZING™ ECOVERO™

Lenzing™ Ecovero™ on itävaltalaisen Lenzing-yrityksen kehittämä aiempaa ympäristöystävällisempi viskoosi, jonka tuotannon hiilidioksidipäästöt ja vedenkulutus ovat jopa 50 % pienemmät kuin tavallisen viskoosin. Lenzing™ Ecovero™ -materiaalin raaka-aineena käytetään ainoastaan kestävästi hoidetuista ja tuotantopaikkojen lähellä sijaitsevista metsistä peräisin olevaa FSC- tai PEFC-sertifioitua puuta.

TENCEL™ LYOCELL

Tencel™ Lyocell on itävaltalaisen Lenzing-yrityksen selluloosasta valmistama muuntokuitu. Materiaalin raaka-aineena käytettävä selluloosa on peräisin FSC- tai PEFC-sertifioiduista ja vastuullisesti hoidetuista metsistä. Tencel™ Lyocell -kuitu valmistetaan energiatehokkaasti suljetussa kierrossa, jossa 99 % kehruussa käytetyistä liuottimista ja vedestä saadaan talteen uudelleenkäytettäväksi. Lopputuote on ominaisuuksiltaan viskoosin kaltainen, mutta sen tuotantoprosessi on ympäristöystävällisempi eikä sisällä viskoosin tuotannossa käytettyä haitallista rikkihiiltä.

KIERRÄTYSPOLYESTERI

Kierrätyspolyesteri valmistetaan käytetystä muovista. Sen tuotannossa hyödynnetään esimerkiksi kierrätyspulloja, teollisuuden leikkuujätteitä, käytettyjä polyesterivaatteita ja meristä kerättyä muoviroskaa. Voglian kierrätyspolyesteri on tehty PET-pulloista. PET tarkoittaa muovityyppiä nimeltään polyetyleenitereftalaatti. Polyesterin kemiallinen kierrättäminen ei heikennä tekokuidun laatua, vaan tuotettu materiaali on uudenveroinen. Neitseellinen eli niin sanotusti tavallinen polyesteri valmistetaan maaöljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Kierrätetyn polyesterin käyttö vähentää rajallisten luonnonvarojemme kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvita. Kierrätyspolyesterin tuottaminen vaatii tavalliseen polyesteriin verrattuna myös vähemmän vettä ja kemikaaleja.

PELLAVA

Pellava on luja ja kestävä runkokuitu, jonka tuotannon päästöt ovat noin 50 % pienemmät kuin puuvillan. Sen viljelyssä käytetään lisäksi huomattavasti vähemmän vettä ja torjunta-aineita. Pellavan osuus Voglian materiaalivalikoimasta on kasvanut selkeästi viime vuosina.

PUUVILLA

Puuvilla on yksi mallistomme pääraaka-aineista. Se on hengittävä, tuntuu pehmeältä iholla ja mukavalta käytössä. Puuvilla kestävä materiaali, jota on helppo huoltaa. Luonnonkuituna se on myös biohajoava.

Valikoimaamme kuuluu useita eri puuvillalaatuja.

Luomupuuvilla tuotetaan luonnon monimuotoisuutta ja maaperän hedelmällisyyttä kunnioittaen sekä ylläpitäen. Sen viljelyssä ei käytetä haitallisia keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita, joten se on turvallinen valinta niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Niin sanotun tavallisen puuvillan viljelyyn käytetään paljon haitallisia kemikaaleja, jotka ovat vaarallisia sekä puuvillapelloilla työskenteleville ihmisille että lopputuotteiden käyttäjille. Lisäksi kemikaalit saastuttavat viljelyksiä ympäröivää luontoa vesistöineen. Vedenkäytössä luomulaadun tuotanto ei kuitenkaan eroa tavallisesta puuvillasta; molempien viljely vaatii yhtä paljon vettä. Voglian käyttämä luomupuuvilla on GOTS- ja Ökö-Tex 100 -sertifioitua. 

GOTS eli Global Organic Textile Standard on johtava tekstiilien prosessointistandardi luomukuiduille. Se sisältää ekologiset ja sosiaaliset kriteerit sekä riippumattoman sertifioinnin koko tekstiilituotantoketjulle. Standardi määrittelee kansainvälisesti tunnustetut vaatimukset, jotka varmistavat tekstiilien luomustatuksen raaka-aineiden sadonkorjuusta lopputuotteen kuluttajalle asti.

Öko-Tex Standard 100 on kansainvälinen sertifikaatti, joka kertoo tuotteen käyttäjäturvallisuudesta. Standardin mukainen tuote on pH-tasoltaan ihoystävällinen, tutkitusti haitta-aineeton sekä väriaineiltaan myrkytön.

Organic & Mercerized on portugalilaisen RDD Textiles -brändin vastuullisesti merseroitujen puuvillaneulosten tuotesarja. Merserointi on selluloosakuitujen ja -kankaiden viimeistysmenetelmä, joka luo materiaaleille silkkimäisen tunnun sekä kaunista kiiltoa. Merserointi vähentää kutistumista, parantaa värjäysominaisuuksia ja lujuutta. Kaikki RDD:n prosessit ovat Control Unionin sertifioimia. Lähes 100 % tuotannossa käytettävistä kemikaaleista kierrätetään, ja valmistusprosessissa kuumeneva vesi saadaan hyödynnettyä värjäysvaiheessa.

Kierrätyspuuvilla on osa tuotteitamme, jotka on valmistettu R-TWO™-kankaista. Nämä turkkilaiseen SANKO Group -yhtiöön kuuluvan ISKO™-brändin tekstiililaadut ovat kestäviä sekoitekankaita, joissa yhdistyvät kierrätyspuuvilla ja -polyesteri.

”Kierrätyspuuvilla on lankateollisuuden Content Claim -standardoitua hävikkimateriaalia. Puuvillalangan valmistuksessa hukkaa syntyy vääjäämättä; se kerätään talteen ja hyödynnetään R-TWO™-kankaiden tuotannossa. Kierrätyspuuvillan osuus vaihtelee R-TWO™-kankaissa viidestä 20:een prosenttiin. Kierrätyspolyesterimme on myös serfitioitua. Recycled Claim Standard takaa tuotteidemme 5–20 % kierrätyspolyesterin osuuden”, kertoo ISKO™. Lue lisää osoitteessa iskodenim.com. (Sitaatti on vapaasti suomennettu.) 

REFIBRA™

Refibra™ on itävaltalaisen Lenzing-yrityksen kehittämä kierrätysteknologia, jossa raaka-aineena käytetään vaateteollisuuden leikkuujätettä. Itse kuitu valmistetaan samaan tapaan kuin Tencel™ Lyocell. Voglia käyttää mallistossaan Suomessa kudottua Remium-neulosta, joka sisältää 38 % Refibra-kuitua. Leikkuujätteiden lisäksi materiaalissa hyödynnetään muita raaka-aineita kestävän ja laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Refibra tuo neulossekoitteeseen pehmeyttä, kiiltoa ja laskeutuvuutta.

SELLULOOSATRIASETAATTI

Selluloosatriasetaatti on puolisynteettinen muuntokuitu, joka tehdään puumassasta. Käyttämäämme triasetaattilaatua valmistaa japanilainen Mitsubishi, jonka closed loop -metodi mahdollistaa tuotantoprosessin liuottimien kierrätyksen sekä minimoi tarvittavien kemikaalien määrän ja hävikin. Selluloosatriasetaatti on miellyttävän sileää, laskeutuu kauniisti ja kestää hyvänä pitkään. Materiaali ei rypisty eikä nyppyynny helposti, joten sen huolto on vaivatonta ja käyttö mukavaa.

SILKKI

Silkki on luonnonkuitu, jota saadaan silkkiperhosen koteloista. Se on kevyttä, kestävää ja antibakteerista sekä biohajoavaa. Silkki tuntuu miellyttävältä iholla ja mukavalta käytössä. Se sopii kaikkiin vuodenaikoihin lämmittäen kylmällä ja viilentäen kuumalla. Silkkikankaiden valmistusprosessi vaatii vain vähäisen määrän vettä, energiaa ja kemikaaleja. Harkiten huollettuina silkkituotteet kestävät kauniina pitkään, jopa vuosikymmenien ajan.

VILLA

Villa on monipuolinen ja kestävä eläinkuitu. Se on kierrätettävä, ja kemikaalittomat villalaadut ovat myös biohajoavia. Villaa käytetään ja rakastetaan pääasiassa sen lämmittävien ominaisuuksien takia, mutta hengittävänä materiaalina se sopii leutoihinkin lämpötiloihin. Villa säilyttää lämmittävyytensä myös kosteana esimerkiksi sateen yllättäessä.

Me valitsemme villalaatumme huolellisesti ja tarkkailemme säännöllisesti materiaalitoimittajiemme luotettavuutta. Mallistoomme kuuluu useita erilaisia villatyyppejä.

Merinovilla on peräisin merinolampaista. Se on pehmeää ja lämmittää kutittamatta, minkä vuoksi se sopii myös aluskerrokseksi. Merinovilla on antibakteerista ja hengittävää - se on helppo pitää raikkaana tuulettamalla. Kun pesuja tarvitaan vain harvoin, materiaali säilyy pitkään kauniin toimivana, ja myös tuotteen hiilijalanjälki pienenee. Me käytämme mulesing-vapaata merinovillaa, jonka alkuperämaita ovat esimerkiksi Argentiina, Uruguay, New Zealand, Australia, Yhdysvallat sekä Etelä-Afrikka. (Pyrimme lisäämään tarkat alkuperätiedot jokaisen tuotteemme verkkokauppasivulle.)

Mohair on angoravuohien villaa. Se on pitkää ja korkeakiiltoista, mikä tekee mohairneuloksista pehmeitä ja pörröisiä. Mohairvilla on hengittävää ja lämmittävää. Se on helppo pitää puhtaana tuulettamalla ja vaatii pesua vain harvoin. Käyttämämme mohair on mulesing-vapaata ja tulee Etelä-Afrikasta.

MUUT MATERIAALIEN VASTUULLISEEN TUOTANTOON LIITTYVÄT OSAT


KEMIKAALIT

Voglia ja sen kangastoimittajat ovat sitoutuneet noudattamaan REACH-asetusta (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals). Se on Euroopan unionin antama ohjeistus haitallisten kemikaalien käytöstä rajoituksineen ja valvontatoimineen. Terveyden- ja ympäristönsuojelun varmistaminen ja vaihtoehtoisten menetelmien kehittämisen edistäminen on asetuksen tärkeimpiä tavoitteita.

Osa materiaaleistamme on myös Öko-Tex-tuoteturvallisuusstandardoituja, mikä takaa, ettei lopputuotteessa ole haitta-aineiksi luokiteltavia kemikaaleja yli sallittujen rajojen.

Öko-Tex Standard 100 on kansainvälinen sertifikaatti, joka kertoo tuotteen käyttäjäturvallisuudesta. Standardin mukainen tuote on pH-tasoltaan ihoystävällinen, tutkitusti haitta-aineeton sekä väriaineiltaan myrkytön. 

MIKROMUOVIT

Toistaiseksi käytämme joissain tuotteissamme polyesteria sen funktionaalisten laatuun ja kestävyyteen liittyvien ominaisuuksien takia. Vaikka osa polyesteristamme on kierrätettyä, tiedostamme sen vastuullisen ongelmallisuuden. Polyesterista irtoaa ympäristöön mikromuovia, erityisesti pesun aikana. 

Suosittelemme, että kaikki synteettisistä materiaaleista valmistetut vaatteet merkistä riippumatta pestään pesupussissa, joka on tarkoitettu estämään mikromuovin kulkeutuminen veden mukana luontoomme. Tällaisia pusseja valmistaa esimerkiksi Guppyfriend.

Viimeksi katsomiasi