Voglian Suomi 100 -juttusarja: taiteilija Reetta Hiltunen

Voglian myymälöissä taide kruunaa ostokokemuksen

Voglian toimitusjohtaja Markku Virtanen on uskonut Reetta Hiltusen taiteeseen ja ostanut useita hänen teoksiaan. Reetta on puolestaan saanut töihinsä paljon innoitusta muodin maailmasta. Reetta sanoo, että muoti ja taide kulkevatkin vahvasti käsi kädessä.

Ajattelen, että moni asia on mahdollinen, kun on valmis tekemään töitä päämäärien eteen. Tavoitteet saavutetaan määrätietoisuudella ja sisulla. 

Olen ammatiltani kuvataiteilija ja taidegraafikko, ja minulla on studio Pohjoisella Hesperiankadulla Helsingissä. Töölössä on myös lähin Voglian myymälä. 

Taide yhdisti kahdeksan vuotta sitten minut ja Voglian. Voglian toimitusjohtaja Markku Virtanen on intohimoinen taiteen ystävä. Hän oli nähnyt taulujani eräässä galleriassa ja tuli käymään studiollani. Siitä lähtien hän on kerännyt töitäni ja olemme keskustelleet taiteesta aina tavatessamme.

Voglia on suomalainen perheyhtiö ja Virtasen perheellä on laaja kotimaisen taiteen kokoelma. Markkukin on kertonut sijoittavansa nimenomaan suomalaiseen taiteeseen.

Muoti ja taide kulkevat käsi kädessä. Markku on tuonut taidetta Voglian liikkeisiin – minunkin töitäni on ollut näytteillä heidän myymälöissään.

On ihanaa ajatella, että vaateliikkeet voivat olla kuin pieniä gallerioita ja tarjota erilaisia visuaalisia elämyksiä asiakkailleen. Joillakin ihmisillä voi olla kynnys astua sisälle taidegalleriaan. Myymälöissä taide tuottaa iloa kaikille eikä jää vain pienen kutsuvierasjoukon nähtäväksi.

 

Laadukas taide tukee mielikuvaa laadukkaista vaatteista – ja päinvastoin.

Tykkään kohdata ihmisiä. Minulla on vanhan töölöläistalon kivijalassa työhuone, jonne on helppo poiketa kadulta. Asiakkaat tulevat eri tavalla tutuiksi, kun heitä tapaa kasvotusten. Kun studioni on auki, nautin siitä, kun ulko-ovi käy. Minut löytää yleensä maalaustakissa ja työn teossa, mutta pystyn hyvin laittamaan pensselit hetkeksi sivuun.

Olen opiskellut Lontoossa ja valmistuin kuvataiteen kandidaatiksi vuonna 2005. Maisterintutkinnon suoritin Helsingin Kuvataideakatemiassa. Muotimaailma ja estetiikka näkyvät vahvasti taiteessani: suunnittelemani asut pukevat maalauksieni hahmoja.

Olen aina ollut jonkin sortin muotifriikki. Erityisesti Lontoon-aikoinani luin kansainvälisiä muotilehtiä ja kävin muotiviikoilla Chanelin näytöksissä. Isojen muotitalojen näytökset ovat jo taidetta itsessään – useinhan catwalk-asuja ei ole edes tarkoitettu oikeaan käyttöön.

Pyrin ostamaan vaatekaappiini laatua. Arjessa pukeudun usein tummiin. Pidän laittautumisesta, erityisesti juhliin on ihana laittautua ja räväyttää kunnolla. Vogliankin vaatteissa arvostan niiden ajatonta laadukkuutta.

Tauluni ovat esteettisesti kauniita, mutta ne eivät ole pelkkää pintaa. Minulle on tärkeää, etteivät asiat ole itsestäänselviä ja helppoja, vaan haastavat katsojan tulkitsemaan töitäni. Elämä, etiikka ja arvot ovat aina kiinnostaneet minua. Viime vuosina olen tutkinut paljon hyvää ja pahaa. Se, miten ihminen tuottaa iloa tai kärsimystä muille, näkyy töissäni runsaana symboliikkana.

 

Työskentelyni on pikkutarkkaa, ja monet ovatkin erehtyneet luulemaan taulujani painotöiksi. Uuden tekniikan kokeilemisessa menee helposti kuukausikin ennen kuin työ on valmis. Jos pidän lopputuloksesta, se ei haittaa. Maalausteni pääosassa ovat ihmiset ja eläimet. Viimeaikainen teossarjani Hyveet & Paheet tarkastelee etiikkaa: sitä, miten ihminen tuottaa muille iloa tai vahinkoa. Mikä teko on oikein ja mikä väärin?

Ammennan maalauksiini historiasta, tieteestä, filosofiasta ja kulttuureista. Ghanalaistaustainen brittimieheni on vaikuttanut töihini. Hän on mentoroinut uraani sen eri vaiheissa.

 

Hyveet & Paheet -teokseni perustuvat 1800-luvun kasvatuksellisiin moraalilautapeleihin. Hankkeesta syntyneiden maalausten pohjalta loin oman nykyaikaistetun versioni pelistä: yleisö on päässyt pelaamaan sitä lähes kaksimetrisellä, jättikokoisella pelilaudalla.

Olen tehnyt myös Hullunkuriset perheet -pelistä monikulttuurisen korttipakan nimeltään Uusi Pakka, jolla haluan herätellä ihmisiä ymmärtämään erilaisuutta. Monet vakiintuneet perinteet sisältävät kyseenalaisia merkityksiä, joita ihmiset eivät tule ajatelleeksi. Versiossani vanhemmat voivat olla maahanmuuttajia ja lapset adoptoituja.

Uusimpana aluevaltauksena olen suunnitellut design-tekstiilejä. Olen ammentanut mallistoon inspiraatiota taiteestani: huivien, verhokankaiden ja sisustustyynyjen värikkäät ja runsaat kuvioinnit tulevat suoraan teoksistani.

Kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta hankkia taidetta kotiinsa. Olen iloinen ja innoissani, että voin välittää tekstiileilläni taidetta kaikille. Muodin rakastajana unelmoin, että printtini koristavat vielä jonain päivänä omaa vaatemallistoani.

Suomi 100-juttusarja, lue aikaisempia artikkeleita >