Voglian Suomi 100 -juttusarja: kangasagentti Suvi Siivi

Kangasagentti Suvi Siivi: ”Kankaita ei voi myydä kuvasta, vaan niitä pitää hypistellä”

Ennen kuin Voglian vaate on asiakkaan päällä, moni ammattilainen on tehnyt töitä sen eteen Pariisissa asti. Tamperelainen kangasagentti Suvi Siivi tuntee kankaiden kiehtovan maailman. Hän edustaa useita eurooppalaisia kangastehtaita, joilta Voglian mallistojen laadukkaat kankaat tulevat.

 

Työni kangasagenttina herättää usein uteliaita kysymyksiä: agentti-sana kuulostaa jännittävältä eikä monikaan tiedä, mitä kangasagentti oikeasti tekee.

Edustan useita eurooppalaisia kangastehtaita. Joitakin mallistoja tulee myös Turkista ja Kaukoidästä. Välitän tehtaiden kankaita suomalaisille vaateyrityksille. Minulla on muutama pienempi asiakas, kuten muotitaiteilija Jukka Rintala, mutta pääosin teen bisnestä isojen yritysten kanssa ja kankaiden tilausmäärät ovat melko suuria.

Voglia on yksi ensimmäisistä asiakkaistani: olemme kulkeneet yhdessä yli kymmenen vuoden hauskan ja luottamuksellisen matkan.

Päädyin kangasagentiksi sattumalta. Perhetuttuni olivat eläköitymässä ja he pyysivät minua töihin Ma-Ru-tekstiiliagentuuriinsa. Olin silloin ruotsalaisen farkkuketjun myymäläpäällikkönä Tampereella. Tartuin tarjoukseen ja sovimme, että jos pidän alasta, voin jatkaa agentuuria.

Työ vei heti mennessään! Alan päätapahtuma on kaksi kertaa vuodessa – helmikuussa ja syyskuussa – pidettävät Pariisin suuret Premiere Vision -kangasmessut. Muistan ensimmäisen messumatkani agentuurin omistajan Mårtenin kanssa. Olin ihan sekaisin ja häkeltynyt, kun juoksin valtavissa messuhalleissa Mårtenin perässä.

Hän tiesi minne mennä, tunsi tehtaiden edustajat ja asiakkaat ja esitteli minut kaikille. Se oli mahtava tapa oppia ja päästä sisälle alaan.

Olen aina ollut kiinnostunut muodista ja estetiikasta ja kankaiden kanssa työskenteleminen tuntui omalta jutulta. Sain naisyrittäjälainan ja ryhdyin yrittäjäksi. Alkutaivalta helpotti se, että päämiehet ja asiakkaat seurasivat mukana.

Olin ollut alalla vajaan vuoden, kun kangasagentuuri Leroksen omistaja kysyi, haluaisinko jatkaa hänen bisnestään. Ostin myös Leroksen ja yhdistin firmat.

Olen välittänyt kankaita nyt 12 vuotta ja yhä edelleen on ihanaa päästä Pariisiin. Vaikka messupäivät ovatkin hektisiä, on inspiroivaa nähdä uudet mallistot ja fiilistellä kaupunkia.

Tällä alalla ihmiset tekevät työn.

Teen yhteistyötä pääosin suunnittelijoiden kanssa. He ovat luovia ja innostuneita. Parasta on, kun innostus tarttuu molemmin puolin. Tilanne voi olla hyvinkin intiimi, kun istumme pöydän ääreen ja alamme etsiä parhaita kankaita.

Työskentelin ensin pitkään Voglian suunnittelijan Eija Kosken ja nyt suunnittelija Minna Jermilän kanssa. Tapaan Minnan aina Pariisin messuilla: katsomme tehtaiden osastoilla uudet kangasmallistot. Näemme myös Helsingissä alan omilla messuilla. Tarvittaessa käyn Voglialla näyttämässä kankaita tai laitan näytelaukun tulemaan.

Minulla on Tampereella showroom, jossa sesongin kankaat ovat esillä hintoineen. Saan tehtailta kaksi kertaa vuodessa isot paketit näytteitä. Uuden sesongin alussa eteisessäni saattaa olla kahdeksan valtavaa pahvilaatikkoa. Muotialalla eletään yli vuosi etuajassa: asiakkaani etsivät nyt kankaita syksyn ja talven 2018-2019 mallistoihinsa.

Kun suunnittelija löytää haluamansa kankaat, hän tilaa tehtaalta fiilerit eli näytetilkut. Niistä näkee kankaan värin, kuosin, painon ja leveyden sekä voi tunnustella laatua ja rakennetta. Kankaita ei pysty myymään kuvan perusteella, vaan kangasta on päästävä hypistelemään omin sormin.

Voglian vaatteet tunnetaan näyttävistä printeistä ja herkullisista väreistä. Jos Minna haluaa asuihin tietyn, tunnistettavan kankaan, laitan sen syrjään enkä esittele kangasta muille asiakkailleni.

Valinnan jälkeen Minna tilaa tehtaalta isomman, esimerkiksi 3-10 metrin kangaspalan. Siitä tehdään mallivaate, jota Voglialla testataan ja koekäytetään huolella. Jos vaate päätyy tuotantoon, Voglian ostaja tilaa kankaat kauttani. Yleensä tehtaiden toivoma minimitilaus on 300 metriä kangasta. Jos puseroon menee metri niin siitä saa 300 puseroa.

Arvostan Voglian menestystä suomalaisena perheyrityksenä. Voglia on mukautunut hyvin muuttuviin markkinoihin ja pitänyt kiinni laadustaan ja kotimaisesta suunnittelusta. Itselleni laatu on kaikki kaikessa ja liputan luonnonmateriaalien puolesta. Edustan ylpeänä eurooppalaisia tehtaita. Niissä tehdään kauniita ja struktuuriltaan upeita kankaita eettisissä olosuhteissa.

Lue juttusarjan muita artikkeleita >